Klaar voor de wereld van morgen

Je medewerkers als katalysator voor groei

De circulaire economie, verduurzaming, omscholing, digitalisering en de betekeniseconomie. We worden overspoeld met trends en veranderingen. Aan organisaties de schone taak om hier een weg in te vinden. Immers geldt: wie zich aanpast, overleeft. Dus hoe blijf je relevant in onze snel veranderende wereld? Hoe maak je je organisatie klaar voor de toekomst? Niet alleen directieleden buigen zich over dit vraagstuk, ook medewerkers hebben hun twijfels over de toekomstbestendigheid en relevantie van hun baan. Zo vindt zo’n 40 procent van de Nederlanders dat ze een bullshitbaan hebben. Welke stappen kun je zetten om weer met vertrouwen de toekomst tegemoet te treden? Met oog voor de mens creëer je impact die niet alleen vandaag zijn vruchten afwerpt, maar ook je organisatie op de lange termijn vooruithelpt.

Zeg gedag tegen het schaap met de vijf poten

Laten we eerst naar wat cijfers kijken. Het hoge verloop van medewerkers door bijvoorbeeld bore-outs of burn-outs kost je een aardige duit. Reken maar op zestien procent van het jaarsalaris voor salarissen onder de 30.000 dollar en 213 procent van het jaarsalaris voor gespecialiseerde functies. Om nog maar te spreken over de kosten van onsuccesvolle onboarding. Daar tel je 50 tot 150 procent van het jaarsalaris van de vertrekkende medewerker voor neer. Kortom, alles begint bij meer investeren in het behoud en de ontwikkeling van je medewerkers. Het schaap met de vijf poten ga je immers niet meer vinden op deze overspannen arbeidsmarkt. Wél kun je erachter komen wat je medewerkers drijft. Wat is hun stip op de horizon? Wat willen ze bereiken en welke skills moeten zij daarvoor leren? Misschien betekent dit wel dat ze zich eigenlijk willen omscholen of juist op een andere positie beter tot hun recht komen. Door dit in kaart te brengen, ontdek je waar de rem op hun groei zit. Vervolgens is het aan jou om hen in de juiste banen te leiden en goede handvatten te bieden om die groei te faciliteren.

Ondernemerschap en verbeteren van sterkte punten

Natuurlijk is er ook voor het individu zelf een belangrijke rol weggelegd. De medewerker moet erachter komen waar hij zijn bed voor uitkomt. Waar wordt diegene enthousiast van? De kunst is om hierop voort te borduren en dit te versterken. Geef iemand vervolgens ook de ruimte om die ambitie binnen de organisatie uit te bouwen, eventueel met gelijkgestemden. Als tweede is het zaak om kritisch te kijken naar de eigen skillset. Welke vaardigheden zijn nodig om succesvol te zijn in een nieuwe rol? In plaats van te focussen op het verbeteren van zwaktes, heeft het meer nut heeft om sterktes verder te ontwikkelen, blijkt uit dit stuk van talentontwikkelingsorganisatie Gallup. Door hierin de samenwerking op te zoeken met collega’s van andere afdelingen of externe stakeholders, kunnen mensen elkaar versterken en verder helpen. Een aantal voorbeelden van vaardigheden die niet mogen ontbreken in een toekomstbestendige baan zijn emotionele intelligentie, verandermanagement, digitaal leiderschap en ondernemerschap.

Menselijke maat-scan

Al deze vragen én de antwoorden erop, komen terug in onze menselijke maat-scan. In deze scan brengen we de ‘bullshit’ of human resource waste in je bedrijf in kaart. Dit onderzoek gaat verder dan een medewerkers enquête over betrokkenheid. Het onderzoek benadert organisatieverandering vanuit een ander perspectief: het menselijk oogpunt. We meten aan de hand van vijf categorieën de algehele gezondheid van je organisatie of afdeling. Deze categorieën zijn autonomie, veiligheid, respect, betrokkenheid en innovatie. Met de uitkomsten van de scan kun je concreet verbeteringen doorvoeren, omdat je weet waar bepaalde pijnpunten in de organisatie zitten die verandering belemmeren. Je laat organisatiegroei en persoonlijke groei hand in hand gaan, waarbij er oog is voor de mens, de organisatie en de samenleving. Op deze manier werk je toe naar een toekomstbestendige organisatie waarin het potentieel van alle medewerkers wordt benut. En word je niet alleen het beste van de wereld, maar ook het beste voor de wereld.

Wil jij ook klaar zijn voor de wereld van morgen? Meld je dan aan voor onze masterclass bij Rowan Hordijk, schrijf je in op onze website of neem contact op met info@meermenselijkemaat.nl voor de menselijke maat-scan.

Verder praten over #meermenselijkemaat?


Wij komen graag met je in contact als ons verhaal of missie voor meer menselijke maat op de werkvloer je aanspreekt.